A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát.

Fegy Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Gyál

Szomszédok Egymásért Mozgalom

A Szomszédok Egymásért Mozgalom olyan bűnmegelőzési program, amelynek célkitűzése a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megakadályozása, hálózat építéssel történő csökkentése.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom a FEGY Polgárőrség támogatásával 2002- ben alakult meg városunkban. Az elnevezés egy olyan társadalmi bűnmegelőzési programot takar, amelynek a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, a biztonságosabb életkörülmények kialakítása a célja. A polgárok biztonságának megteremtését, védelmét nem várhatjuk kizárólag a rendőrségtől. Sokat tehetnek és tesznek is a civil kezdeményezések, például a polgárőrség. A polgárőrök önzetlenül, a környezetük biztonságának javítása érdekében teljesítenek szolgálatot, de ennek is megvannak a határai (erre fordítható szabadidő, anyagi lehetőségek, stb.). A lakóhely, lakókörnyezet, amelynek mi is tagjai vagyunk, fontos szerepet játszik életünkben. Egymást segítve, egymásra és egymás javaira odafigyelve sok bűncselekményt előzhetünk meg.

Ehhez kínál keretet a SZEM mozgalom.

Mit ad a polgárőrség a SZEM csoportoknak:
- gyors és közvetlen információt a közbiztonságra kockázatot jelentő változásokról;
- a koordinátorok útján folyamatos, élő kapcsolatot a polgárőr szervezettel, ezen keresztül a helyi rendőrkapitánysággal.
- tájékoztató táblát a mozgalom működéséről.
Mit adhat a SZEM a közbiztonság megszilárdítása érdekében:
- pontos „profi” személy, tárgy és gépjármű leírást egy előkészületben lévő vagy esetlegesen bekövetkezett bűncselekmény kapcsán;
- gyanús magatartások, gépjármű mozgások bejelentését a bűnmegelőzés érdekében;
- kevesebb szabálysértést és bűncselekményt a területen.

A kezdeményezésnek az a lényege, hogy az egymás szomszédságában élők az átlagosnál jobban figyelnek egymásra, egymás értékeire, lakókörnyezetükre. A SZEM tagjai egyszerűen csak kapcsolatot tartanak lakókörnyezetükkel, és ha rendellenességet észlelnek, értesítik a polgárőrséget, rendőrséget. A helyi polgárőrség 24 órás ügyeleti szolgálatot működtet, ahol a diszpécserek bármilyen helyzetben azonnal, szakszerűen intézkedni tudnak. Gyál minden választókerületében van SZEM megbízott, akivel fel lehet venni a kapcsolatot. A polgárőrség ügyeletének elérhetőségein is készséggel adunk részletesebb információkat a mozgalomról. A Szomszédok Egymásért Mozgalom örömmel fogadja a lakókörnyezetükért felelősséget érző gyáli polgárokat.

Forrás: Gyáli Mi Újság