A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát.

Fegy Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Gyál

Lakástüzek

Lakástüzek leggyakoribb okai

Kiégett ház - ha szeretné elkerülni Javasolt otthonunkba beszerezni és működtetni egy füstérzékelőt, ami a kezdeti tüzeket is jelzi.

Elektromos eredetű lakástüzek

Az elektromos tűz közvetlen okai a vezetékek, elektromos kapcsoló berendezések túlterhelése, az alkatrészek közötti elektromos ív vagy szikra keletkezése lehetnek. A tűz közvetett oka a rendszer helytelen méretezése, rossz vezetékezés és/vagy a hálózat elemeinek elöregedése, esetleg hirtelen nagy terhelést jelentő rövidzárlat, túl áram keletkezése, amit a rendszerbe épített túláramvédő berendezések már nem viselnek el. Az elosztószekrényben keletkező tűz nem csak a szekrényben pusztít, de akár az egész épület is leéghet ily módon.

Csak olyan villamos berendezést használjunk, amely rendeltetésszerű használata esetén a környezetére nézve gyújtásveszélyt nem jelent.

Használat előtt szemrevételezéssel ellenőrizzük az elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, nézzük meg, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve! Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk! Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz! Ne érintsük meg vizes kézzel, és ne használjuk nedves környezetben az elektromos berendezéseket!

Minden második lakásban keletkezett tűz elektromos meghibásodásra vezethető vissza.

A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessünk, javíttassunk, Ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket a tevékenység befejezése után. ELUTAZÁSKOR mindent áramtalanítsunk. Az időszakos tűzvédelmi felülvizsgálat fontos a lakóépületeknél is - kivéve a fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláram védelem utáni áramköröket.

Elektromos lakástüzek esetén a lángokat tilos vízzel oltani!

Az oltáshoz használjunk porral oltó kézi tűzoltó készüléket vagy ha olyan nincs a háznál, akkor használhatunk homokot vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől.

Hogyan kerülhetjük el a kéménytűz kialakulását?

A szurok képződéséből fakadó kéménytűz elkerülhető a rendszeres kéményseprő ipari ellenőrzéssel és a szükséges tisztítás elvégzésével. Mind a korom, mind a szurok begyulladása, továbbá a dugulás és egyéb üzemzavar megelőzhető az égéstermék-elvezető kéményseprő felügyelete mellett történő kiégetésével. A szilárd-tüzelésű tüzelőberendezésekben kizárólag a gyártó által előírt tüzelőanyagot szabad eltüzelni, háztartási hulladékot nem. A háztartási hulladékok elégetése a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét előidézi, a szén-monoxid mellett egyéb igen mérgező gázok, gőzök, savhatások is keletkeznek. Kizárólag kezeletlen (festék, lakk, pác, ragasztóanyag stb. mentes), légszáraz keményfát használjunk tüzelésre. A tüzelésre szánt fát hasítva, fedett szellős helyen tároljuk 1,5 – 2 évig. Megfelelő égési levegő biztosítása a tüzelőberendezés helyiségébe.

Forrás: Gyáli Mi Újság