FEGY.HU

július 21, vasárnap, 2019

head

Címlap Tűzesetek

Állami tűz,állami védelem

Állami tűz, állami védelem a Dunakanyarban

 

Negatív irányú változás a tűzvédelmében - ebből baj lesz!

A tűzoltás és a műszaki mentés 2012. január 1-jével megszűnt önkormányzati kötelező közszolgáltatási feladatnak lenni, állami feladat lett. Ha visszatekintünk hazánk történelmére, tárgyilagosan megállapíthatjuk, hogy az tűzoltási feladat mindig a települések feladata volt, csakúgy, mint Európa szinte minden országban.

Hazánkban kétszer volt politikai szándék a tűzoltás államosításra, először 1944. október 16-án Szálasi Ferenc programjában, ezt azonban nem tudta végrehajtani, mert már Kecskeméten voltak az oroszok. De a szándék megvolt, a forgatókönyv elkészült három variációban. Az egyik variációt 1948-ban a kommunista diktatúra kezdetén hajtották végre,  a gazdaság mellett beállamosították a tűzoltóságokat is, és állami feladatként oldotta meg az állam a lakosság tűzvédelmét a rendszerváltásig olyan minőségben, amilyenben megoldotta, többen emlékszünk még rá. A rendszerváltás egyik nagy döntése volt, hogy visszahelyezte a feladatot a település szintjére (az más kérdés, hogy valóban önkormányzati lett-e, de nem erről szeretnék szólni). Az államosítás másik variációt sajnálatosan a rendszerváltás után húsz évvel kellett megélnünk.

Robbanás közeli állapot

12-én 16:42-kor riasztást kaptunk a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságtól ,hogy a Toldi utcában egy  családi házban, a vegyes tüzelésű kazán recseg-ropog, durrog és folyamatosan emelkedik a rendszerben a nyomás. Az ott lakók félelmükben elhagyták az épületet és segítséget kértek. A közelben tartózkodó járőr szolgálatunk érkezett elsőnek a helyszínre, akik között szerencsére, volt egy hivatásos tűzoltó is aki szabadidejében polgárőr tevékenységet végez önként. A  kazánhelyiségbe lépve azt tapasztalta, hogy a kazán mindkét elzáró szerelvénye zárt állásban volt, a kazán bőven száz fok felett üzemelt, és  már "felfújódott", a felhasadás közeli állapotban volt. A szakszerű és gyors beavatkozásának köszönhetően a robbanás veszélyes állapotot elhárította, anyagi kár nem keletkezett. Elképzelni is szörnyű, hogy mi történhetett volna ha egy pár percig még késlekedik.

Kozma Csaba tagtársunk, példamutató és követendő helytállásodat az ott lakók, és a FEGY nevében is köszönjük.

Gondatlanság

Lángra lobbant a Nagy László u. végén az elszáradt növényzet ma délután. Mintegy fél hektáros terület égett  kiérkezésünkkor. A környéken élők kerti tömlőkkel próbálták megfékezni a tüzet. Az ott lakók elmondása szerint, a Nagy László utca egyik házából  hordták ki az elszáradt növényi hulladékot, majd meggyújtották a tűzgyújtási tilalom ellenére, ez terjedt tovább az aljnövényzetre az erős szélben. A tüzet, rövid időn belül megfékeztük a B.p.-i tűzoltók segédletével. A környéken élők erős füstterhelésnek voltak kitéve, személyi sérülés nem történt.