FEGY.HU

december 11, szerda, 2019

head

Címlap Regionális események Jégbe zárt településen segítettek polgárőreink

Jégbe zárt településen segítettek polgárőreink

jégbe fagyott fák  Jégbe zárt településen segítettek polgárőreink

Ónoseső okozott katasztrófahelyzetet december elejénaz országban. A jég súlya alatt életveszélyessé vált fáktöbb települést elzártak, vezetékeket szakítottak le. Polgárőreinktől már megszokhattuk, hogy nem csak Gyálon,de az ország más pontján is a bajban lévők segítségére sietnek, ha kell. A Pest Megyei Katasztrófavédelem kérésének eleget téve Pilisszentkereszt-Dobogókő térségébe indultak, ahol életveszélyes helyzetet okozott az ónos eső. Kalmár Róbert a FEGY elnöke számolt be nekünk a kalandról.

 - December 2-án 14 órakor indultunk Gyálról négyen, személyautóval, 2db benzines-motorfűrésszel, tartalék üzemanyaggal, láncolajjal, szerszámokkal és a szükséges egyéni védőfelszerelésekkel.

 16 órára érkeztünk meg Pilisszentkeresztre, ahol a helyi operatív törzstől azt a feladatot kaptuk, hogy biztosítsuk azt a tartós élelmiszert, gyógyszereket és aggregátorokat szállító segélyszállítmányt, amelyet Dobogókőre indítanak. A konvoj 17:17-kor indult el. A helyszínre érve újabb feladattal látott el minket az ottani operatív törzs. Az éjszakai feladatunk: gyalogos járőrözés a településen térkép segítségével, kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás az ottmaradt lakossággal. Az utcákra csak teljes védőfelszerelésben lehetett kimenni, mivel a rárakódott jég hatalmas súlyától folyamatosan újabb és újabb fák dőltek ki, faágak törtek le. A településen folyamatos életveszély volt, melyre a katasztrófavédelem vezetői is felhívták a figyelmünket. A településen egyáltalán nem volt áram és a legtöbb utca még gyalogosan is járhatatlan volt, így ellenőrizni kellett, hogy az otthonaikban rekedt emberek el vannak-e látva ivóvízzel, tartós élelmiszerrel, elegendő tűzifával esetleg aggregátorral és az ahhoz szükséges tartalék üzemanyaggal. A járőrözést éjjel 2-óráig folytattuk, ez alatt kb. 18 ingatlanában rekedt személlyel vettük fel a kapcsolatot és végeztünk igényfelmérést. Az ideiglenesen kialakított helyi irányítási központba visszatérve, jelentésünket megtettük, majd kaptunk egy szobát, ahol néhány óra alvás következett. Másnap reggel 8-órakor érkezett a bejelentés, hogy az egyik utcában van egy 91 esztendős, szívbeteg hölgy, akit mentővel kórházba kell szállítani. A feladatunk az volt, hogy legalább gyalogosan járhatóvá tegyük az utcát, hogy hordágyon ki lehessen hozni a beteget. A kb. 350 m hosszú utcaszakaszt teljes hosszában kidőlt fák borították. Mivel a többi egység máshol dolgozott, ezt a feladatot egyedül kellett végrehajtanunk. 12 óra tájban egy hivatásos egység érkezett a segítségünkre, akikkel közösen 13 órára sikerült járhatóvá tenni az utcát, és elkezdődött a beteg kihozatala. Délután 4-órakor az egységünkből két fő haza indult, az ő pótlásukra egy fő érkezett. A váltást Pilisszentkereszten ejtettük meg, ahonnan felfelé ismét egy segélyszállítmányt kísértünk. A kora esti órákban, az előzetesen felmért aggregátor igények alapján, a katasztrófavédelem által biztosított benzines áramforrásokat az előre meghatározott címekre kellett szállítanunk és beüzemelnünk. A harmadik nap reggelén kaptuk az utasítást, hogy mely utcát kell a többi egységgel közösen járhatóvá tenni, és az ott lévő kerítéseket, házakat kiszabadítani a rájuk dőlt fáktól. Egységünk az utca megtisztításában segédkezett, majd négy ingatlanon hárította el a közvetlen életveszélyt. 14-órakor indultunk haza.                                                     Az akcióban részt vett: Hajdu Sándor, Kovács Tamás, Jakucs János, Mészáros Roland, Kozma Csaba.